Případové studie

Náš makléř Jan Šmerek se o rodinném domě na ulici Kubova v Brně – Řečkovicích dozvěděl v srpnu 2022. Klient ho požádal o pomoc s tím, že jeho dcera, která žije v Německu, chce nemovitost prodat či pronajmout. Honza okamžitě začal jednat a ještě ten den navázal telefonický kontakt s členy rodiny v Německu, aby se dohodl na prvním setkání.

Přípravy

Během jednoho týdne Honza připravil a zaslal analýzu tržní ceny domu s návrhem prodejní strategie i možností pronájmu, podrobnými informacemi o aktuálním stavu trhu a výhodami a riziky spojenými s pronájmem rodinného domu. Tyto informace představil při online setkání a navrhl strategii kupní ceny a nezbytné kroky pro prodej, včetně vyklizení, statického posudku a energetického štítku (PENB).

Během následujících čtrnáct dní se rodina jednohlasně rozhodla pro prodej domu a plně přijala navrhované kroky. Honzu pověřila zajištěním statického posudku, který měl ověřit, zda je dům v pořádku i po této stránce.

Honza se poté s majitelkou domu setkal osobně. Předal jí projektovou dokumentaci a shrnul všechny dohody a další postup.

Jakmile makléř obdržel pozitivní statický posudek, začala fáze prodeje. Zajistil vyklizení domu, homestaging, copywriting, profesionální fotografie, natočení videa a pořízení snímků z dronu pro větší atraktivitu v inzerci. Zároveň získal PENB. Poté okamžitě spustil prodej a na dům umístil plachtu, která o prodeji dané nemovitosti informovala kolemjdoucí.

Zájemci

První zájemci o prohlídku se ozvali již po třech dnech, dalších pět následovalo bezprostředně za nimi.

Vážný zájemce, který nakonec dům koupil, přišel už v první skupině. Během prohlídky, která trvala téměř dvě hodiny, dostal k dispozici veškeré informace, včetně statického posudku. Přišel v doprovodu majitele stavební firmy, který se stavem domu projevil velkou spokojenost.

Honza pak s tímto zájemcem vedl jednání o prodeji. Zájemce mu slíbil rychlý průběh i bezproblémové financování. Ten samý den se Honza spojil online s majitelkou domu, aby upřesnil podmínky a získal její schválení prodeje, včetně ceny, rychlosti transakce a termínů předání.

Finále

Další den podepsal s kupujícím rezervační dohodu. Honza se postaral o smluvní dokumentaci, která prošla rychlou kontrolou a nevyžadovala další úpravy. Domluvil termín podpisu kupní smlouvy a dohodl se s kupujícím na předání domu ihned po zaplacení kupní ceny, kterou kupující uloží do advokátní úschovy.

Následoval podpis kupní smlouvy a pak už nic nestálo v cestě, aby Honza mohl předat dům novým vlastníkům. Tím ale jeho práce neskončila. Postaral se totiž ještě o přepis energií a jako dárek věnoval novým majitelům láhev výtečného vína a ponožky – vše s logem DOMA.

Honza dokázal úspěšně provést klienty komplexním procesem prodeje nemovitosti. Díky svému modernímu, profesionálnímu a přátelskému přístupu, spolehlivosti a pozornosti k detailům je tak Jan Šmerek spolehlivým partnerem pro všechny, kdo uvažují o prodeji nebo koupi nemovitosti.