Obecné rady a tipy

Už jste si někdy položili otázku, jak staré je to, co děláte? Třeba kdy operoval první doktor, kdy první obuvník vyrobil botu nebo třeba kdy vyjel první strojvedoucí na cestu? Mě taková otázka jednoho dne napadla, a tak jsem si na ni našel odpověď. Zvu vás na exkurzi do historie „realitního makléře“.

První zmínky o lidských obydlích a transakcích spojených s nimi se datují do období 30-15 tisíc let př. n. l. Stěží ale můžeme předpokládat, že u této transakce byl realitní makléř. I když vzhledem k nedostatku pramenů z této doby to samozřejmě vyloučit nemůžeme.

První novodobý rozmach výstavby a uvolnění trhu nemovitostí přichází až v 19. století v USA. Do té doby řídí trh s bydlením státy a případně mocní jednotlivci. S rozmachem USA však přichází volný trh a masivní výstavba nemovitostí, zejména na západě Spojených států.

Konkrétně 28. března 1855 pan Baird Warner ve městě Chicago otevírá první realitní kancelář. Místo, které se specializuje na všechny úkony spojené s prodejem a nákupem nemovitostí, na poradenství v této oblasti a také na právní a finanční služby s transakcemi spojené.

Za zmínku stojí, že v 19. století v Evropě ovládá trh s nemovitostmi stát formou mnoha pravidel a nařízení. S nemovitostmi tak obchoduje výhradně šlechta a to ve velmi omezeném množství. O realitním trhu, natož o realitních makléřích, nemůže být řeč.

Avšak jedno prvenství Evropa a hlavně Česká republika má: V roce 1865 se otevírá Hypoteční banka Království českého. První banka světa, která poskytuje hypotéky – tedy účelové úvěry ručené zástavou nemovitosti. Vzhledem k situaci na trhu je tato banka a její služby samozřejmě určena pouze šlechtě. A navíc v jiném duchu, než jak známe hypotéku dnes. Banka pomáhá především chudnoucí šlechtě, která zastavuje své nemovitosti a hypotékami pak financuje svůj nákladný životní styl.

Historický rok 1916: Národní asociace pro trh s nemovitostmi (USA) zakotvuje termín „obchodník s nemovitostmi – makléř“. A na světě je tak nová profese – realitní makléř. V posledních 50 letech samozřejmě přibylo mnoho subjektů, které se „makleřině“ věnovali, ale teprve od roku 1916 jsou označováni jako realitní makléři a později realitní agentury / kanceláře.

Po černém pátku v roce 1929 přichází v USA i v Evropě masivní regulace bankovního trhu a také trhu s nemovitostmi s cílem zamezit šíření hospodářské krize. Realitní trh je samozřejmě postižen hospodářskou krizí a na dlouhou dobu ochladne.

Dalším vývojem je rozšíření hypoték (po hospodářské krizi mnoho lidí přišlo o úspory a nemají jak financovat své bydlení). Milníkem je rok 1934, který přinese definici hypotéky jako úvěru na bydlení, nikoliv jako půjčky se zástavou bance. Rodí se tak moderní pojetí realitního trhu a hypoték tak, jak je známe dnes.

Moderní doba, rozšíření realitního trhu a nutnost jeho propojení přispívá v roce 1960 v USA k vytvoření prvního systému pro spolupráci realitních makléřů na zakázkách. Makléři sdílejí své nabídky a poptávky a vzájemně je párují. A historie se tak opakuje. Zatímco v USA již pan Warner provozoval svoji realitní kancelář, v Čechách trh s nemovitostmi neexistoval. O sto let později začínají v USA kanceláře spolupracovat na zakázkách, zatímco u nás tato praxe i dnes stále ještě není zavedená a vyskytuje se spíše sporadicky.

Roku 1971 je založena nejstarší franšízingová síť realitních kanceláří. Realitní kanceláře v USA se začínají spojovat v síť, aby mohly poskytovat ještě lepší služby svým klientům, a to po celé zemi.

A z moderní doby jen pár střípků: Roku 1994 se objevuje první veřejná inzerce nemovitostí na internetu. V roce 2009 se spouští první inzertní aplikace na mobilních telefonech. A konečně roku 2013 vznikají také DOMA realitní makléři.