Jak poznat dobrou RK

Podle čeho si lidé nejčastěji vybírají svého realitního makléře? Podle toho, že je z rodiny (sestřenice je makléřka). Podle toho, že má v daném místě kancelář (jsou hned přes ulici od domu, který prodávám). Podle toho, že mi zavolali (volám, protože máme zájem nabídnout váš byt k prodeji). A teď se pojďme podívat, co o kvalitě makléře vypovídá váš příbuzenský vztah, poloha kanceláře nebo fakt, že vám volají.

Nic.

O kvalitě makléře vám nic neřekne ani to, že to dělá dlouho, ani to, že patří k síti celosvětového rozsahu. Dokonce ani nablýskaný Instagram nebo webové stránky slibující perfektní služby. Jak si tedy vybrat toho správného a kvalitního makléře? Dám vám tři základní body, podle kterých to spolehlivě poznáte.

Reference

V dnešní době jsou reference základ. Ne ty, které vám webdesigner vybásní na web, ale ty opravdové, napsané ze skutečných profilů makléřových klientů. Podívejte se na Google, na Firmy.cz nebo na Facebook či LinkedIn. Zjistěte si, zda o makléři najdete reference. Případně ho požádejte, jestli by vám mohl dát kontakt na tři jeho klienty, abyste jim mohli zavolat a zeptat se na kvalitu jeho práce. Kvalitní makléř vám rád kontakt na své klienty dá.

Aktuální nabídka

Nedívejte se na ilustrativní fotky na webu makléře. Prohlédněte si jeho aktuální nabídku na realitních serverech. Přečtěte si jeho texty inzerátů, zhlédněte jeho videoprohlídky. Slíbit homestaging umí dnes každý makléř, ale jen ten opravdu kvalitní má perfektní fotografii i text jako standard u každé zakázky. Podívejte se, zda nabídky najdete i na makléřových sociálních sítích a ve facebookových skupinách. Protože sociální sítě jsou dnes nejmodernějším nástrojem prodeje i pronájmu. Kvalitní makléř to ví a nabídky na sociální sítích promuje.

Tým

Makléř není superman. Dávno je pryč doba, kdy makléř dělal všechno sám – fotil, psal, prohlídkoval a tak dále. V dnešní době se kvalitní makléř pozná podle toho, že má kolem sebe kvalitní tým – copywritera, grafika, webdesignera, interiérového designera, fotografa, kameramana a mnoho dalších profesí. Zeptejte se makléře, s kým spolupracuje a kdo všechno pro vás bude pracovat, pokud se rozhodnete pro spolupráci právě s ním. Čím kvalitnější tým, tím kvalitnější makléř.

Držím vám palce, ať si vyberete toho správného makléře, který se o prodej či pronájem vašeho domu, bytu či pozemku skvěle postará.