Chcete si koupit dům. Chcete část kupní ceny financovat z prodeje bytu. V bytě aktuálně bydlíte. Dům bude dostavěný za dva roky, ale zaplatit je třeba nyní. Jak z toho ven? Naštěstí pro vás mám několik řešení.

Prodej stávající nemovitosti investorovi

Nabídněte cíleně svoji nemovitost k prodeji jako investiční. Navrhněte tržní cenu nájemného a spolu s bytem „prodávejte“ i nájemníka –sebe – s trváním nájmu do doby dokončení vašeho nového domu. Díky tomu má investor příjem od prvního dne, kdy je nemovitost jeho, a nabídka je tak pro něj atraktivní.

DOMA invest se věnuje právě takovým prodejům. Můžete se na nás kdykoliv s důvěrou obrátit.

Prodej s pozdější dobou vystěhování

Podobnou variantou je možnost prodat svoji nemovitost s tím, že se vystěhujete až po dostavění vámi kupované nemovitosti. Není to varianta úplně ideální, protože okruh zájemců si tím velmi zúžíte. Navíc většina kupujících bude ve stejné situaci jako vy a co nejdříve po koupi by se potřebovala nastěhovat. Tato varianta bude přicházet v úvahu u větších či atypičtějších nemovitostí.

Přestupní stanice nájem

Nejjednodušší variantou je přestěhovat se na přechodnou dobu do nájmu. Na první pohled to znamená stěhování navíc, ale věřte mi, že za možnost prodávat svoji nemovitost prázdnou, ihned k nastěhování a krásně nachystanou na prodej to rozhodně stojí. Navíc si nájemní bydlení můžete najít v lokalitě svého kupovaného domečku a díky tomu přizpůsobit i všechny náležitosti, jako je třeba nová škola pro vaše děti.

Financování přes jinou nemovitost

V případě, že máte možnost ručit jinou nemovitostí, je možná i varianta vyšší hypotéky, která pokryje 100 % kupní ceny nového domu. Můžete také například využít nemovitost rodičů s tím, že jakmile prodáte svoji nemovitost, část hypotéky splatíte a ručení jejich nemovitostí již nebude potřeba.

Chcete-li poradit s vaší situací, neváhejte se na mě nebo kohokoliv z kolegů DOMA obrátit.