Obecné rady a tipy

Koupili jste si loni nemovitost? Byt, dům, chaloupku nebo třeba pozemek? Nebo jste svoji stávající nemovitost zmenšili, zvětšili či jinak přestavěli? A stalo se tak do 31. prosince? Pak nezapomeňte na jednu důležitou věc – do 31. ledna máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitosti.

Daňové přiznání podává ten, kdo koupil nemovitost, a to do 31. ledna v roce následujícím po koupi.

  • Splatnost daně je do 31. května, pokud je její výše nižší než 5 000 Kč.
  • Pokud je daň vyšší než 5 000 Kč, lze ji zaplatit ve dvou stejných splátkách do 31. května a 30. listopadu. Samozřejmě ji ale můžete zaplatit souhrnně do konce května.
  • Výjimku má daň nižší než 30 Kč – ta se neplatí.

V dalších letech se už přiznání nepodává, pouze se hradí daň. Přiznání podáváte finančnímu úřadu, v jehož obvodu se nemovitost nachází. A to osobně, poštou nebo elektronicky. Vlastníci datových schránek jsou o dvě možnosti ochuzeni a podat musí elektronicky.

Pokud jste nemovitost v loňském roce prodali, i vy jste povinni to oznámit příslušnému finančnímu úřadu. Osobně nebo pomocí písemného oznámení, a to následovně:

  • obyčejným dopisem, pokud již v daném obvodu žádnou nemovitost nevlastníte,
  • nebo novým daňovým přiznáním, pokud v obvodu dále vlastníte jinou nemovitost.

Obě varianty je potřeba podat opět do 31. ledna.

Pokud vás zajímají další informace, nejčastější dotazy a odpovědi naleznete zde. Anebo se nám ozvěte, rádi vám s přiznáním pomůžeme.