Chci koupit nemovitost

První koupě domu nebo bytu je velkým životním milníkem a nelehkou zkouškou pro každého z nás. Takový krok vyžaduje velkou přípravu, pevné nervy a hlavně schopnost se rozhodnout. A v mnoha případech také nemeškat, protože dobré nemovitosti za dobrou cenu se vždy rychle prodají.

Na co si tedy dát pozor a čím se především zabývat? Doporučujeme se zaměřit na následujících 5 oblastí.

1. Lokalita

Říká se, že nemovitost má jen tři důležité parametry: lokalita, lokalita a lokalita. Místo, kde se nemovitost nachází, je totiž neměnné a velmi ovlivňuje celkovou pohodu bydlení. Porovnejte si tedy na začátku kritéria, která chcete, aby lokalita splňovala. Zda je to vzdálenost od centra města, dostupnost MHD, možnost parkování, blízkost školy, školky či supermarketu, ale třeba také to, zda je pro vás důležitá například dostupnost do lesa nebo naopak na dálnici či k vlaku.

Náš TIP: Seřaďte si jednotlivé parametry od nejdůležitějšího po nejméně důležitý, anebo si je alespoň rozdělte do skupin „musí mít“ a „bylo by hezké, kdyby měla“. Postavte jednotlivé parametry proti sobě a hledejte průsečíky (třeba u dostupnosti do centra a dostupnosti do lesa), zamyslete se, který z parametrů je pro vás důležitější a tomu dejte větší váhu.

2. Velikost

Velikost spolu s lokalitou velmi ovlivňují hodnotu nemovitosti. Proto je dobré se zamyslet nad tím, jak velké bydlení opravdu potřebujete nebo chcete. Projděte si počty místností (dětské pokoje, pracovny apod.), zamyslete se nad tím, kolik času budete v bytě reálně trávit a jaké aktivity budete vykonávat. Potřebujete skladovací prostor (třeba na kola a lyže) nebo je pro vás podstatný balkon či terasa? A stačí vám jen malý balkon na prádlo, anebo chcete raději terasu, kde budete moci posedět a třeba i grilovat?

Náš TIP: Zaměřujte se zejména na metry čtvereční, protože podle nich se počítá cena nemovitosti. Vnitřní dispozice se dá většinou jednoduše změnit, ale upravit počet metrů obvykle nejde.

3. Cena

Cena je kritérium, které velmi ovlivňuje možnost koupit nemovitost. Často je třeba znovu projít parametry velikosti a lokality, abyste dostali průnik i s cenovými možnostmi. Pokud kupujete nemovitost na hypotéku, vždy je dobré si nechat udělat několik nezávislých nabídek od více bank či poradců. Ideální je vyhledat specializovaného hypotečního poradce, můžete tak ušetřit i několik set tisíc.

Pokud přesně víte, kolik peněz můžete za nemovitost utratit (tuto částku vám pomůže nadefinovat hypoteční specialista), víte, jaké nemovitosti si můžete dovolit, a hledáte tu, která splňuje nejvíce parametrů. Bohužel ideální nemovitost neexistuje, proto se soustřeďte především na to, aby splnila všechny parametry v kolonce „musí mít“.

Náš TIP: Vždy se zeptejte profesionálního makléře na tržní cenu nemovitosti, kterou kupujete. Ideálně chtějte „Srovnávací tržní analýzu”, ať víte, že nekupujete zbytečně draho.

4. Nabídka prodávajícímu

Pokud jste již našli nemovitost, která vám vyhovuje a je v rámci vašich cenových možností, je čas si ji prohlédnout a učinit nabídku prodávajícímu. Pokud nejste profesionální obchodník zvyklý nakupovat a prodávat v hodnotě milionů korun, je vždy na místě nechat takovou transakci na profesionálním makléři, který ví, jak se v takových řádech pohybovat.

Vhodné je porovnat cenu nemovitosti s tržní analýzou a případně požadovat slevu na úroveň tržní ceny. Dalším důvodem pro slevu mohou být třeba nutné úpravy a opravy, pokud s nimi prodávající nepočítal při stanovování prodejní ceny.

Náš TIP: Kontaktujte svého makléře před tím, než zavoláte prodávajícímu nebo jeho realitnímu makléři. Nechce od začátku vše vyjednávat profesionála, který bude na vaší straně, zjistí vše potřebné a ušetří vám tak spoustu starostí. A také času na prohlídkách nemovitostí, které nejsou vhodné. To makléř pozná již z telefonu, protože ví, na co se zeptat. Dokáže tak ověřit, zda nemovitost splňuje všechny vaše požadavky.

5. Právní problematika

V neposlední řadě je třeba dbát na právní náležitosti. Ověřte si, že nemovitost je právně bezvadná a že majitelé jsou uvedeni jako vlastníci i na katastru nemovitostí. Pokud se jedná o byt, prověřte si situaci družstva nebo společenství vlastníků. Váznou na domě nějaké dluhy nebo se třeba plánuje oprava, na kterou se bude brát úvěr?

Samozřejmě dbejte také na právní zajištění obchodu. Vždy se vyplatí advokát, který napíše kupní smlouvu přímo pro náš případ a také vás zastoupí při jednání na katastrálním úřadě. Přejdete tak mnohým problémům.

Náš TIP: Vždy požadujte bankovní, notářskou nebo advokátní úschovu kupní ceny. Je to jediná bezpečná možnost, jak zamezit tomu, aby některá ze stran měla najednou peníze i na sebe napsanou nemovitost.

Chcete se poradit s koupí vaší nemovitosti? Nemůžete najít stále to pravé bydlení? Kontaktujte nás: jsme@domamakleri.cz 🙂 Nebo zavolejte na +420 734 510 903, rádi vám poradíme.